Voedselallergie of intolerantie

Voedselallergie en voedselintolerantie worden nog weleens met elkaar verward. Elke abnormale reactie na contact met een bepaald voedingsmiddel noemt men een voedselovergevoeligheid.

Maar wat is nu het verschil?

  • Bij een voedselallergie ontstaan de klachten als gevolg van een overactief afweersysteem, vaak al wanneer het lichaam met zeer kleine hoeveelheden in contact komt.
  • Bij een voedselintolerantie is het afweersysteem niet bij de reactie betrokken en ontstaan de klachten vaak pas na contact met grotere hoeveelheden.

Symptomen van een voedselovergevoeligheid zijn huidklachten, luchtwegproblemen, maag –en darmklachten, hoofdpijn en/of duizeligheid.

Is er bij u een voedselovergevoeligheid geconstateerd en heeft u hulp nodig om ervoor te zorgen, dat de voeding wel volwaardig is? Of denkt u dat er bij u sprake is van een voedselovergevoeligheid en wilt u hier begeleiding bij? In de praktijk werk ik aanvullend met intolerantie onderzoeken om triggers in uw voeding op te sporen, die leiden tot een intolerantiereactie. Dergelijk onderzoek maakt het overbodig om telkens verdachte producten in de voeding te elimineren en vervolgens weer te introduceren. Met deze test krijgt u dus snel inzicht in boosdoeners.

Contact

Neem gerust contact met mij op voor aanvullende informatie of het maken van een afspraak.